EA Sports UFC

EA_UFCKampsporter har nått en bred publik på senare år, men det har under en längre tid saknats ett TV-spel som motsvarat det stora intresset. EA Sports beslöt sig för att ändra på det när de 2014 lanserade det nya spelet EA Sports UFC – med fokus på just kampsport. Det är första gången som sporten blir föremål för ett högbudgetspel av en utvecklare av EA Sports-kaliber, vilket har gjort både kritiker och spelare exalterade. När spelet släpptes möttes det av positiva recensioner och det har blivit till ett av EA Sports mest uppskattade spel.

UFC är en organisation som arrangerar tävlingar och mästerskap inom MMA – mixed martial arts. Eftersom UFC är den i särklass största och mest välkända organisationen inom sporten har det också blivit ett starkt varumärke som EA Sports drog nytta av. Tidigare hade företaget släppt ett spel vid namn EA Sports MMA som blev en inspirationskälla för den nyare versionen. Tack vare UFC:s popularitet har EA Sports UFC direkt hittat en målgrupp som gjort att spelet har sålt i fler exemplar än förväntat.

Spelet ger spelare möjlighet att välja en kampsportare som de sedan tävlar med i matcher mot andra deltagare. Eftersom EA Sports har licensierat spelet går det att välja riktiga spelare vars utseende och egenskaper motsvarar verkligheten i stor utsträckning. Det gör att även de största UFC-fantasterna får möjlighet att använda sig av sina kunskaper i spelet och bedöma vilka styrkor och svagheter som deltagarna har. En populär kampsportare är svensken Alexander Gustafsson som tillhör en av de bästa i UFC och har blivit ett dragplåster för spelet genom att bland annat finnas med på omslaget.

EA Sports UFC beslöt sig för att använda den populära spelmotorn Ignite som gör att spelet flyter på ett snabbt och effektivt sätt. Spelet släpptes initialt endast till de nya konsolerna PlayStation 4 och Xbox One, men under våren 2015 lanserades det även till mobila spelare. Då släppte EA Sports en version som fungerar på iOS och Android, vilket gör att EA Sports UFC är ett spel som drar nytta av den stora ökningen på den mobila spelmarknaden.