EA Sports

EA_Sports_logoElectronic Arts Sports – eller EA Sports som företaget vanligen kallas – är en av de största utvecklarna av TV-spel inom sportgenren. De har under loppet av två decennier haft en majoritet av marknaden för titlar som fokuserar på exempelvis fotboll och ishockey och många av deras spel har spridit sig över hela världen. Medan EA Sports initialt levererade spel till både PC och TV-spelkonsoler har nu lanseringen av spel till dator avtagit och fokus förflyttats till endast konsolspel. Företaget angav piratkopiering och konsolernas förbättrade tekniska utveckling som skäl för att avveckla stora delar av produktionen av spel till PC.

EA Sports grundades 1991 när TV-spelbranschen såg betydligt annorlunda ut än vad den gör idag. Då var teknologin ännu ny och det var konsoler tillverkade av Sega och Nintendo som hade flest användare. I början av 1990-talet exploderade marknaden när spel som NHL och FIFA såg dagens ljus för första gången. De fick snabbt en hängiven anhängarskara som hade synpunkter på spelen och det lade grunden till att EA Sports idag har en aktiv interaktion med spelarna för att kunna förbättra titlarna. Med hjälp av internet har forum kunnat skapas där spelarna på ett enkelt sätt kan komma med tips och anmärkningar.

En av anledningarna till att EA Sports har kunnat dominera marknaden för sportspel är att de samarbetar med en rad olika konsoler. Till skillnad från andra spelföretag som ofta har ett kontrakt med ett konsolföretag dit de exklusivt släpper sina spel kan spel från EA Sports spelas på alla stora konsoler. Det innebär att de är kompatibla med de två stora konkurrenterna i genren – Playstation från Sony och Xbox från Microsoft.

Under de senaste åren har det skett en stor förändring i vilka funktioner som EA Sports lägger in i sina spel. Medan tidigare versioner var utpräglade offline-spel där större delen av spelet skedde i kamp med datorn har internet gjort det möjligt för spelare att möta varandra. Det gör att det nu arrangeras turneringar inom exempelvis FIFA och NHL med spelare från hela världen som samlas i ett community för att dela sina intressen. Motsvarade funktioner finns i många andra spel från företaget, som Madden NFL och NBA Live.

Som en av de största aktörerna på spelmarknaden med 8 000 anställda har EA Sports resurserna att investera mycket pengar i sina spel. Det har effekten att de exempelvis har råd att licensiera turneringar och klubblag för sina TV-spel. Utan licensen skulle EA Sports inte kunna använda sig av riktiga lagnamn eller spelare i FIFA och NHL. Nu kan de istället satsa hårt på realism genom att göra spelarna och arenorna så realistiska som möjligt. I takt med att grafikutvecklingen går framåt och det går lättare att göra spelet verkligt har EA Sports gjort sitt bästa för att spelen ska efterlikna verkligheten i största möjliga utsträckning.