FIFA

FifaOm man talar om framgångsrika spelserier är det svårt att undvika att nämna FIFA. De har varit en maktfaktor på TV-spelmarknaden i över 20 år och fortsätter att locka till sig nya fans varje år. Spelet är ett fotbollsspel som låter dig ta kontrollen över ett lag i en match mot ett annat lag. Genom åren har FIFA fått nya funktioner som gjort att dagens upplaga skiljer sig väsentligt åt från tidigare års utgåvor. Medan de tidigaste versionerna var tekniskt begränsade och fyllt av buggar kan FIFA numera presentera en betydligt mer realistisk skildring av världsfotbollen. Tack vare fotbollens inflytande på alla kontinenter har FIFA blivit en storsäljare och en av de mest populära serierna.

FIFA lanserades första gången under 1993. Utvecklaren hette, precis som idag, EA Sports och lanseringen hängde samman med världsmästerskapet i fotboll nästkommande år. Med tanke på att VM 1994 arrangeras i USA tänkte EA Sports att intresset för FIFA skulle vara större om de skedde i anslutning till mästerskapet. De hade rätt – försäljningen överträffade alla förväntningar. En anledning till det är att spelet använde sig av en ny teknik när det kom till att betrakta spelplanen. Tidigare fotbollsspel hade varit i 2D med blick ovanför spelplanen, men FIFA lät spelaren se matchen från sidan precis som en betraktare av en vanlig match.

Fifa-13-Game-Play-ActionEftersom FIFA hade blivit uppskattat av både spelare och kritiker fortsatte EA Sports att lansera ett spel varje år. Teknologin utvecklades stadigt, men det stora genombrottet kom 1998 när de för första gången använde sig av licensierade lag, spelare och musik. Det gjorde att spelarna framför TV:n och datorn kunde ta ut sina egna favoritlag samtidigt som spelet ackompanjerades av den senaste hitmusiken. Precis som vid den första upplagan släpptes spelet i anslutning till ett mästerskap med ett särskilt VM-tema, vilket är något som EA Sports har fortsatt med under år med stora turneringar ända sedan dess.

En viktig aspekt av spelets försäljning har varit omslaget. Redan från början pryddes spelets utsida av en eller flera särskilt utsedda fotbollsstjärnor. Tanken var att de skulle symbolisera utgåvan och ligga rätt i tiden. 1994 var det David Platt och Piotr Swierczewski som fick äran att agera omslagspojkar. I början var det EA Sports själva som valde bild, men numera arrangeras det stora omröstningar online där spelarna får säga sitt. Dessutom tas det fram lokala varianter för att spelet ska vara mer relevant i olika delar av världar. Det innebär att sydamerikanska köpare får se en stjärna från sin världsdel medan europeiska spel har ett annat omslag.

fifa_16Inför upplagan 2016 kunde EA Sports presentera en stor nyhet. Det är nämligen första gången som damfotbollsspelare får chansen att vara med i spelet. Tidigare har FIFA endast tagit med herrlag, men nu kan alltså spelarna välja att spela med de största damfotbollsstjärnorna. EA Sports fortsätter att lansera spelet till flera olika plattformar och det är ett av få spel från företaget som ännu släpps till PC. Därutöver går det att spela de nyaste versionerna på PlayStation 4 och Xbox One, liksom äldre konsoler som PlayStation 3 och Xbox 360.