Klassiska sportspel

För många i dagens generationer vuxna finns det fina minnen till barndomens klassiska sportspel. Då, för några decennier sedan, fanns det ännu inga datorspel och när de väl började utvecklas var de betydligt mer primitiva än dagens utgåvor. Istället var sportspel något som man ägnade sig åt utan den moderna teknologins hjälp. Det var framför allt ishockey- och fotbollsspelen som fick mycket utrymme i både hem och på fritidsgårdar runt om i landet. De fortsätter än idag att vara populära.

borshockeyDet mest ikoniska av alla bordsspel lär vara bordshockeyn. Det första bordshockeyspelet tillverkades redan innan andra världskriget började och det var 1939 som produktionen tog fart. Till en början producerades spelen endast i mycket få exemplar eftersom de var handgjorda i trä och mycket tid lades ner på varje detalj. I mitten av 1950-talet började företaget STIGA massproducera bordshockeyspel, vilket gjorde att de blev billigare och mer avancerade. Numera finns det till och med världsmästerskap i sporten och det går att hitta bordshockeyentusiaster över hela världen.

Ett annat spel med många anhängare är bordsfotboll. I Sverige och många andra länder har det också fått benämningen foosball. Precis som när det gäller bordshockey går foosball ut på att två kombattanter möts, men i övrigt skiljer sig spelplanerna mycket åt. Medan hockeyspelarna kan röra sig i djupled är fotbollsspelarna fixerade på rad. Ett av länderna där foosball är som allra populärast är Tyskland där det också anordnas ligaspel i sporten.

Spel som foosball och bordshockey är sporter som växer, men de har inte lyckats nå samma status som en annan sport i miniatyr – bordtennis. Det började också som en variant av en sport som normalt spelas på betydligt större ytor. Huruvida foosball och bordshockey en dag får OS-status återstår att se, men de fortsätter att vinna fans i stora delar av världen.