Konami

konami-logoJapanska Konami är ett av de största spelföretagen i Asien. På senare år har de också börjat plocka stora marknadsandelar i övriga världsdelar, framför allt Nordamerika och Europa, mycket tack vare en stark försäljning av deras mest populära spelserier. Konami har ett brett utbud av spel i sin portfolio som sträcker sig över många genrer, men det är ändå deras sportspel som de är mest kända för i vår del av världen. Framför allt är det Pro Evolution Soccer-serien som har firat stora triumfer och som har satt Konami på den internationella världskartan.

Konami började sin satsning på fotbollsspel redan i mitten av 1990-talet när de utvecklade spelet International Superstar Soccer. Det blev en stor hit på den asiatiska marknaden när både fotboll och TV-spel växte i snabb takt och Konami gjorde flera uppföljare. Ett knappt decennium efter starten gick dock serien i graven och Konami började titta på alternativ för ett nytt fotbollsspel. Resultatet blev en serie som i Asien släpptes under namnet Winning Eleven. I Europa fick spelet namnet Pro Evolution Soccer – och dessa namnskillnader består än idag.

Pro Evolution Soccer var från början ett spel som släpptes uteslutande till PlayStation 2 och spelare med andra konsoler kunde därför inte använda spelet. Det förändrades med början 2004 när Pro Evolution öppnade upp för både Xbox- och PC-spelare. Det gjorde att PES fick en bredare spelarkrets och det fick mycket uppmärksamhet i branschmedia. Pro Evolution Soccer sågs som den stora utmanaren till FIFA från EA Sports och kampen mellan de båda titlarna eldades på av respektive företags marknadsavdelning som såg att de kunde dra nytta av rivaliteten.

pes15Pro Evolution Soccer är än idag Konamis stora skyltfönster mot världen och de fortsätter att släppa nya uppföljare i serien varje år. Det har beräknats att PES har sålts i nästan 100 miljoner exemplar över hela världen, vilket gör spelserien till ett av de bäst säljande spelen någonsin. Det är också Konamis överlägset största titel i sitt sortiment, vilket gör att det har blivit en nödvändig kassako för företaget. Idag lägger Konami stora delar av sina resurser på PES, vilket har gjort det nödvändigt att skala bort utvecklingen av andra spel som numera har lagts på is.