Madden NFL

madden-eaAmerikansk fotboll är den dominerande sporten på den nordamerikanska kontinenten. Det är en orsak till att Madden NFL är en av världens bäst säljande spel. Även om sporten inte har nått sitt stora genombrott i Sverige finns det också många på den här sidan Atlanten som har köpt spelet och fördjupat sitt intresse. Bakom Madden NFL står EA Sports som varje år pumpar in stora pengar i serien för att fortsätta att leverera ett bra spel till sina köpare. Det gör att varje ny version av spelet är en viktig händelse i spelbranschen och branschtidningarna ser alltid till att skriva långa recensioner för att bedöma hur den senaste utgåvan står sig i konkurrensen.

Madden-NFL-15-announcementMadden NFL tar sitt namn från den berömda TV-personligheten och förre detta coachen John Madden. Han var en av de mest framgångsrika coacherna under hela 1970-talet i den amerikanska ligan och han blev snabbt ett igenkänt namn i fotbollsintresserade hem. Det gjorde att EA Sports kontaktade honom 1988 när de skulle lansera ett spel med amerikansk fotboll som tema. John Madden ställde upp på sponsordealen och spelet fick namnet John Madden Football. Det blev snabbt en storsäljare som gjorde att EA Sports fortsatte på den inslagna vägen och John Madden fortsatte att vara affischnamnet för serien. 1995 bytte spelet namn till Madden NFL följt av lanseringsåret, vilket är den nuvarande modellen för att namnge varje spel.

Tidiga versioner av spelet riktade sig speciellt till ägare av datorer, men under de senaste åren har EA Sports valt att skifta fokus till TV-spel istället. Det gör att den senaste versionen av Madden NFL, Madden NFL 16, endast går att spela på Playstation 3 och 4 samt Xbox 360 och Xbox One. En förändring jämfört med tidigare års spel är att det återigen kommer att innehålla licensierad musik. Under tre års tid har EA Sports valt att använda sig av generisk bakgrundsmusik, men med hjälp av ett samarbete med Spotify kommer nu Madden NFL-spelare att kunna lyssna på den senaste hitmusiken under spelets gång.