NBA Live

nba15Basket hör till en av världens största sporter sett till antal utövare och åskådare – och NBA brukar kalla världens bästa basketliga. Det är just den amerikanska proffsligan som utgör temat för den populära TV-spelserien NBA Live. EA Sports är utvecklaren som tagit fram spelserien och de har lång erfarenhet av utveckling av sportspel. Det har gjort att NBA Live har kallats för ett av de mest verklighetstrogna sportspelen på marknaden och försäljningen har legat på en jämn nivå ända sedan spelet först lanserades.

Basketspel har funnits ända sedan slutet av 1980-talet när TV-spelteknologin precis hade anlänt och de var viktiga inspirationskällor för EA Sports. NBA Live var ett försök att göra ett seriöst spel i 3D som gav spelaren en verkligare spelkänsla. När det kom 1995 blev det genast ett viktigt genombrott i branschen som smittade av sig på alla spelutvecklare. Därefter fortsatte EA Sports att ge ut årliga versioner av NBA Live med den senaste teknologin inbyggd för att kunna ge en så bra spelupplevelse som möjligt.

Mellan 1995 och 2010 gav EA Sports ut ett spel varje år och de hade en överväldigande del av försäljningen av basketspel. Tanken var då att starta ett nytt projekt vid namn NBA Elite 2011 där en stor del av spelets motor och animationer skulle få ett rejält ansiktslyft. EA Sports stötte dock på patrull och resultatet blev inte alls i nivå med vad kritiker och spelare hade förväntat sig. Det gjorde att de beslöt sig för att återgå till det vinnande konceptet med NBA Live och från och med 2014 är det just NBA Live som är namnet på EA Sports basketspel.

NBA Live fick sitt namn redan i mitten av 1990-talet när serien skapades, men det är först på senare år som det verkligen har gjort skäl för namnet. Då har EA Sports nämligen kunnat lägga till online-lägen som möjliggjort livespel med andra spelare direkt på nätet. Tack vare de nya konsolernas funktion att kunna koppla upp sig på internet kan spelare samlas i olika grupper och utbyta tankar och idéer. Med online-läget har också spelet kunnat sprida sig bland vänner och bekanta på nätet, vilket ytterligare byggt på seriens popularitet. I online-läget går det att samla poäng och bygga en karriär för att få ut så mycket som möjligt av spelet.