NHL

Ishockey har visat sig fungera utmärkt som tema för TV-spel. Det har spelserien NHL bevisat. Det är det i särklass största spelet i genren världen över. Utvecklarna bakom NHL heter EA Sports och de har, tack vare succéer som NHL liksom andra serier, blivit marknadsledande på området. NHL är ett av de äldsta spelen i EA Sports katalog och när det första spelet släpptes var TV-spel ännu något som nyligen hade uppfunnits. Idag är TV-spel en miljardindustri, där NHL räknas som ett av de mest inkomstbringande spelen.

Den första versionen av NHL släpptes redan 1991. Då kallades spelet för NHL Hockey eftersom företaget ännu inte visste om det skulle bli en framgång. Spelet fick ett varmt mottagande från kritiker och publik, och snart stod det klart att EA Sports var något verkligt nyskapande på spåren. Det ledde till att varje ny version fick lanseringsåret i namnet. När nästa spel var redo för lansering två år senare med flera omfattande förbättringar fick det därmed namnet NHL ’93.

NHL15NHL släpptes simultant i Nordamerika och Europa – där EA Sports förutsåg att spelet skulle kunna ha en försäljningsmarknad – men de europeiska spelarna fick en betydligt mer nedbantad version. Där fanns ingen licens, vilket medförde att alla spelare, lag och arenor var helt generiska. Att spelet salufördes under namnet EA Hockey var ytterligare ett bevis på det. Det dröjde dock inte många år innan EA Sports insåg att spelet var omåttligt populärt i länder som Sverige, Finland och Tjeckien, vilket gjorde att de snart fick samma förutsättningar som amerikanska och kanadensiska spelare.

Numera är spelen som släpps till de nordamerikanska och europeiska marknaderna identiska med ett undantag: omslaget. Eftersom olika spelare är olika populära har EA Sports sett till att vissa omslag föreställer spelare som är extra populära i området där spelet släpps. Det gör att svenska spelare har fått se Peter Forsberg och Markus Näslund på omslagen när de nordamerikanska köparna har mötts av en bild på Wayne Gretzky och Mark Messier. Omslagsbilderna har blivit en prestigefylld utmärkelse som ger en indikation på vem som är hetast i hockeyvärlden för tillfället.

NHL har varit ledande på många plan i TV-spelbranschen. Ett exempel på det är användningen av licensierad musik i spelet. Med början på slutet av 1990-talet lät EA Sports kontemporära hitlåtar figurera i spelet vilket uppskattades stort av spelarna. Det har gjort att det nu läggs mycket tid på att hitta rätt soundtrack till spelet och det slutgiltiga urvalet diskuteras ingående av både recensenter och spelare. EA:s musikavdelning kallas för EA Trax och i många fall släpps soundtracket för försäljning på ett separat album.