PGA Tour

PGA Tour är ett TV-spel om golf som tagits fram av spelutvecklaren EA Sports. Det har sina rötter långt bak i tiden – med TV-spelmått mätt – och det har under årens lopp hunnit bli ett av de mest omtyckta golfspelen på marknaden. Innan EA Sports hade släppt sin första version ställde sig många kritiker frågande till hur väl golf skulle kunna skildras i spelform. Deras farhågor visade sig inte stämma när EA Sports lade fram en smart spelmotor som lät spelaren få inflytande över slagen. Det har gjort att PGA Tour har varit en trendsättare inom sportspel i stort.

EA-Sports-PGA-tourNär PGA Tour lanserades första gången 1990 var det endast till användare av DOS-datorer. Det gjorde att antalet spelare var relativt lågt, men redan året därpå växte skaran när också ägare av Sega Genesis och SuperNintendo fick vara med på tåget. Den första tiden släpptes en ny version av spelet vartannat år för att inkludera så många uppdateringar som möjligt, men 1996 började EA Sports ge ut årliga upplagor av spelet. Det gjorde att de snabbt kunde rätta till buggar och annat som ställt till problem i tidigare varianter. Därefter har det kommit ut ett nytt spel i PGA Tour-serien varje år ända fram tills de tog ett års uppehåll 2014 och det finns inga planer på att avbryta utvecklingen.

Ett av de återkommande inslagen i spelet har varit att låta det sponsras av en särskild spelare. Under en lång tid var det Tiger Woods som agerade affischnamn för serien. Det första spelet som fick Tiger Woods offentliga erkännande var 1998 års upplaga och det fick därför namnet Tiger Woods PGA Tour 1999. Samarbetet med Woods fortsatte ända fram till 2013 när PGA Tour drog sig ur. 2015 presenterade EA Sports sitt nya dragplåster: Rory McIlroy. Han räknas som en av världens bästa golfare och spelet har nu det officiella namnet Rory McIlroy PGA Tour.

De teknologiska uppdateringarna i den senaste releasen av spelet har fått många spelkännare att bli exalterade. Eftersom spelet har släppts till kraftfulla konsoler som PlayStation 4 och Xbox One har EA Sports haft möjlighet att lägga mycket krut på grafik och spelkänsla. Det har gjort att realismen har förbättrats avsevärt och bollens bana liksom klubbans träff liknar de i verkliga golfrundor. Spelet har flera funktioner som inkluderats för att ytterligare göra spelet mer likt verkligheten. Med välkända kommentatorer som Rich Lerner och Frank Nobilo är tanken att spelaren ska känna sig just som en proffsgolfare i spelet.