Sega Sports

sega-sports-logoSega Sports är en avdelning av det anrika spelföretaget Sega och här utvecklas alla av företagets sportspel. Sega Sports har sina huvudkontor i Japan och därför har det också periodvis gått under namnet Sega Sports Japan. De har funnits som en underavdelning av Sega sedan 1994 när de rymde titlar som Panzer Dragoon Saga och Worldwide Soccer. Det var först 2004 som Sega Sports inriktade sig helt och hållet på sporttitlar, vilket de har fortsatt med än idag. Tack vare sin bakgrund inom allmänna datorspel är dock Sega kända för att inkorporera nya element i sina sportspel till skillnad från mer traditionella sportspelsutvecklare.

Ett av de första spelen som lanserades efter övergången till att bli en renodlad sportavdelning var Let’s Make a Soccer Team!. Det var ett spel som släpptes till PlayStation 2 och den gav spelaren chansen att vara tränare för ett fotbollslag. Till skillnad från andra managerspel hade Let’s Make a Soccer Team! flera unika funktioner som var unika i sitt slag. Det fanns exempelvis en komplex sidoberättelse där spelaren kunde spela flera karaktärer. Här fick också spelaren finna sig i att sitta på flera stolar samtidigt eftersom denne inte bara var tränare utan också grundare av och ordförande för klubben. Let’s Make a Soccer Team! gjordes bara i en upplaga och det fick en del kritik från recensenter som menade att det inte höll måttet.

MandS_image_SmallDesto bättre har det gått för spelen som involverar de berömda spelfigurerna Mario och Sonic. Serien som heter Mario & Sonic at the Olympic Games har gjorts till varje OS sedan 2008 och tanken är att den ska fortsätta i många år framöver. Idén är att spelaren använder karaktärerna för att utöva olika OS-grenar och prova på nya olympiska sporter. Även om spelet är lekfullt finns det också en realistisk komponent i att skaparna har försökt efterlikna den riktiga miljön så mycket som möjligt. Det gör att spelaren får se palmerna vaja i bakgrunden under sommar-OS i Rio medan det faller ett snöfall över bergen i versionen som ägde rum i Sochi.

Sega Sports har alltid haft som motto att utmana andra sportspel och med NBA 2K gjorde de ett rejält försök att rubba EA Sports dominans på basketspelmarknaden. NBA 2K lanserades 1999 för att markera millennieskiftet och det innebar en välkommen energiinjektion till sportspelsbranschen. Sega valde att släppa de första spelen exklusivt för deras egen konsol Dreamcast, men de öppnade snart upp för andra spelare också. 2005 såldes rättigheterna till spelet vidare till 2K Sports.