Sports Interactive

sports-interactibe-logoSports Interactive har blivit en av de mest välkända spelutvecklarna bland sportspelsintresserade – trots att de bara har producerat ett verkligt framgångsrikt spel. Det är ett tecken på att spelet Football Manager – som Sports Interactive ligger bakom – har lyckats bli ett av de populäraste sportspelen genom alla tider. Sports Interactive var utvecklaren som tog fram formatet, utvecklade det till ett färdigt spel samt fortsatte att bygga på det tills det blev det största spelet i sin genre. Det har gjort att Sports Interactive har vunnit många priser och utmärkelser för sin innovation och de har lockat till sig många av de bästa spelutvecklarna som idag jobbar för företaget.

Sports Interactive startades upp av två bröder – Paul och Oliver Collyer – som började intressera sig för datorspel i början av 1990-talet. 1992 registrerades för första gången varumärket Sports Interactive och samma år lanserades det första spelet. Det hette Championship Manager och det var en förlaga till dagens Football Manager. Eftersom Sports Interactive hade en låg budget och saknade anställda till en början var de första versionerna av spelet enkla varianter, men de lyckades ändå snabbt få en trogen skara anhängare som ville se mer av spelet. Det gjorde att bröderna Collyer vågade satsa på spelet och utveckla det till en mer komplex produkt.

Sports Interactive växte stadigt i takt med att Championship Manager fick fler spelare. 2001 skedde ett verkligt genombrott när spelet Championship Manager 2001/2002 släpptes. Många spelare menar än idag att det tillhör ett av seriens absolut bästa spel och många av fotbollsspelarna som värderades högt i spelet lever kvar som legendarer i spelsfären. Fram till 2003 hade Sports Interactive haft ett samarbete med Eidos som hade publicerat det färdiga resultatet. Då beslöt sig SI och Eidos för att gå skilda vägar och de började utveckla spel på var sitt håll istället. För Sports Interactive innebar det att serien bytte namn till Football Manager, men de grundläggande funktionerna behölls för att inte göra fansen besvikna.

Under årens lopp har Sports Interactive försökt sig på att upprepa succén med Championship Manager inom andra sporter. 2004 släppte de spelet NHL Eastside Hockey Manager med liknande upplägg som Football Manager – med skillnaden att spelaren tog över ett ishockeylag istället för ett fotbollslag. NHL Eastside Hockey Manager släpptes i ytterligare tre versioner, men 2007 beslöt sig SI för att avsluta utvecklingen. En liknande process skedde för spelet Out of the Park Baseball Manager som lanserades 2006. Det var ett spel som riktade sig till den amerikanska marknaden, men basebollspelet lyckades inte fånga ett lika stort intresse som fotbollsvarianten.